Nieuwsbrief IKB Kip - Nr. 9 - 2018

IKB douche voorschriften in de strijd tegen insleep ziektekiemen
Goede hygiëne is essentieel voor gezondheid van mens en dier. Veel ziektekiemen verplaatsen zich via stofdeeltjes. Door te douchen verwijdert u deze stofdeeltjes en daarmee verkleint u de kans op insleep van ziekteverwekkers.
Zowel IKB Kip als IKB Ei hebben besloten nieuwe voorschriften op te nemen op het gebied van hygiëne. Vanaf 1 juli 2019 zal het verplicht zijn om een douche te hebben op het bedrijf. Deze douche zal gebouwd moeten worden volgens het doorloop-principe. Voor pluimveehouders die al een douche hebben, maar welke niet voldoet aan het doorloop-principe, geldt een overgangstermijn van 10 jaar. Zij zijn vanaf 1 juli 2028 verplicht om een doorloop-douche te hebben conform de IKB-voorschriften.

Gestelde eisen aan de douche
Deze doorloop-douche wordt onderdeel van de hygiënesluis. De hygiënesluis kan gezien worden als de overgang van het vuile bedrijfsgedeelte naar het schone bedrijfsgedeelte (voor nadere uitleg, zie hier). De stalbezoeker is vanaf het moment dat de douche aanwezig is, verplicht om deze douche te gebruiken wanneer hij of zij het schone bedrijfsgedeelte betreedt én verlaat. De douche moet gebouwd worden volgens het doorloop-principe, wat inhoudt dat de douche bestaat uit drie gescheiden ruimtes waar men zich respectievelijk kan uitkleden, douchen en aankleden.
Op de nieuwe hygiënepagina van AVINED kunt u verdere informatie vinden over de hygiënevoorschriften van IKB Kip en de bouw en inhoud van de douche. Dit zijn voorschriften die gaan gelden binnen IKB Kip en vanaf 1 juli 2019 tot afkeur en een sanctie kunnen leiden. Het is daarom van belang dat u in de overgangstermijn de benodigde aanpassingen doet.

Hoe douche ik mezelf het schoonst?
Bezoekers van een pluimveebedrijf moeten douchen voordat zij het schone bedrijfsgedeelte betreden. In de uitkleedruimte moeten kleding, schoeisel en persoonlijke bezittingen achtergelaten worden. In de doucheruimte is het advies om minimaal 5 minuten te douchen, lichaam, haar en oren te wassen en neusgaten leeg te blazen. Vooral achter de oren, in de neus en in het haar kunnen zich stofdeeltjes en/of ziektekiemen ophopen, welke een risico vormen voor het pluimvee. In de aankleedruimte trekt de stalbezoeker bedrijfseigenkleding aan, inclusief schoon ondergoed en bedrijfseigenschoeisel. Doel is dat een bezoeker niets van zichzelf meeneemt naar het schone bedrijfsgedeelte (tenzij het apparatuur is die hij/zij nodig heeft). Bij bezoek aan meerdere stallen op het bedrijf dient de stalbezoeker ook per stal stal-eigenschoeisel aan te trekken.
Op de nieuwe hygiënepagina van AVINED kunt u verdere informatie vinden over het hygiëneprotocol van IKB Kip.

Meer informatie

In de komende maanden zal er in de nieuwsbrieven aandacht besteed worden aan de nieuwe hygiënevoorschriften. Verdere informatie over de eisen aan de douche, het hygiëneprotocol en de voorschriften kunt u vinden op de website van AVINED. Ook kunt u met vragen mailen naar info@ikbkip.nl of bellen naar 088 998 4340.